'Hij zag de moestuin als zijn werk'

interview

Interview ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Zorgerf Buiten-Land. Interviews waar we met verschillende betrokkenen bij het Zorgerf terugblikken en vooruitkijken. Helke Vermeer is vanaf de start bij Zorgerf Buiten-Land betrokken. Haar beide ouders hebben het Zorgerf bezocht.

‘Vijf jaar geleden heb ik mijn beide ouders in huis genomen. Nadat mijn vader was gevallen en een hersenschudding kreeg, ging hij hard achteruit. Mijn moeder kreeg Alzheimer door ouderdom, maar was nog in het beginstadium daarvan. Toen de zorg steeds zwaarder begon te worden, kreeg ik het advies of dit Zorgerf niet wat voor ze zou zijn. Mijn ouders zijn echte buitenmensen en hebben er altijd van gehouden om de tuin te onderhouden.

Huiselijke setting

Het was heel fijn om te zien hoe snel ze allebei hun plekje vonden. Mijn vader kon lekker buiten in de tuin rommelen. Hij zag het echt als zijn werk en voelde zich nuttig op deze manier. Hij was voornamelijk in de moestuin bezig of regelde het verkeer. Hij had ook ideeën over het aanleggen van een heituin en op een of andere manier lukte het hem om dat te onthouden als hij nog thuiskwam. Blijkbaar zat die emotie heel diep. Ja, moet je nagaan wat dat voor hem betekende! Mijn moeder zat vaak binnen, op haar vaste plekje aan het hoofd van de tafel. Ze was moeilijk ter been, dus daar had ze voldoende ruimte. Ze was meer de stille aanwezige, maar genoot zichtbaar. Als ik zo nu en dan eens langskwam trof ik ze altijd in een hele huiselijke setting. Ze waren dan bijvoorbeeld net de boontjes aan het doppen. Heel vertrouwd. Dat was voor mij ook fijn. Bovendien zag ik dat het sociale aspect voor hen heen heel belangrijk was. Ze maakten echt nieuwe contacten hier.


Bevrijding

Om eerlijk te zijn was het voor mij een bevrijding dat ze hier naar toe konden gaan. Ik heb een theetuin en had nu de mogelijkheid om daar mee door te gaan, anders had ik moeten stoppen. Mijn ouders zijn nu allebei overleden, maar hebben hier een hele goede tijd gehad.


Buren

Met het nieuwe project in Putten worden we bijna buren. Ik wens het Zorgerf daarmee heel veel succes. Ik weet uit ervaring hoeveel zo’n plek voor mensen kan betekenen. En het zou zonde zijn als het puur door de financien niet meer te betalen zijn. Het is een unieke plek en hoe mooi is het als je hier op het einde van je leven nog een fijne tijd kunt hebben?!’

Reactie schrijven

Commentaren: 0