'Er zijn veel redenen om een cliënt hier naartoe door te verwijzen'.

interview

Interview ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Zorgerf Buiten-Land. Interviews waar we met verschillende betrokkenen bij het Zorgerf terugblikken en vooruitkijken. Mariska Jansen is casemanager dementie in Amersfoort.

‘Op het moment dat Zorgerf Buiten-Land openging ben ik gelijk langsgegaan. Sindsdien zie ik iets heel grappigs; elke keer als ik hier kom, is er weer wat nieuws. Ik heb het helemaal zien veranderen tot de plek die het nu is. Eerst konden er maar een beperkt aantal bezoekers hier terecht, nu is dat al enorm uitgebreid. Op het gebied van dementie is het aanbod in zorgboerderijen niet zo groot. Mijn eerste indruk was; geweldig, dit!


Deskundigheid

Beroepsmatig zijn er voor mij veel redenen om een cliënt hier naartoe door te verwijzen. Ik heb veel vertrouwen in de deskundigheid. Rene en Yvonne zijn realistisch; geven eerlijk aan als ze merken dat het niet meer gaat met iemand. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat ze niet snel opgeven. Er is een goede sfeer en voor veel mensen, die oorspronkelijk uit een boerengebied komen, spreekt het erg aan.


Zichtbaar effect

Ik kom vaak in een roerige tijd bij de cliënt terecht, de zware diagnose is net gesteld. Het effect van de dagbehandeling op Zorgerf Buiten-Land is voor mij daarna dan ook erg zichtbaar. Het geeft zowel de bezoekers als de ‘thuisblijver’ rust. In mijn werk richt ik me juist ook op de mantelzorgers. Als zij goed functioneren, kan degene met dementie ook langer thuis blijven wonen.


Gewoon doorgaan

Met de nieuwe ontwikkelingen binnen de WMO hoop ik dat dit kan blijven bestaan. Het is heel belangrijk dat de optie voor een plek als deze er is. Zeker voor mensen met gedragsproblemen. Die zouden nu via de wijkopvang hulp moeten krijgen, maar dat is veel te mager. Bovendien is het sociale aspect hier ook heel erg aanwezig. Ik wens dus dat Zorgerf Buiten-Land vooral gewoon doorgaat. Door alle veranderingen in de zorg heen; ook met Putten. Dat wordt fantastisch!’

Reactie schrijven

Commentaren: 0