HET BLOG

Dank u wel dat u dit blog bezoekt!
Op dit blog staan diverse artikelen die direct of indirect te maken hebben met het Zorgerf. Het blog is opgezet om de relaties van het Zorgerf te voorzien van informatie over de ontwikkelingen binnen (en buiten) het Zorgerf. Via dit blog willen wij ook aan bestaande en toekomstige relaties, kunnen tonen welke kennis wij in huis hebben. 


Zorgerf Buiten-Verblijf...als thuis wonen niet meer gaat

Dankzij de dagbehandeling van Zorgerf Buiten-Land is het voor mensen met dementie vaak mogelijk om langer thuis te blijven wonen. Maar, als thuiswonen echt niet meer gaat, wat zijn dan de mogelijkheden? Een verpleeghuis lijkt soms de enige optie. Zorgerf Buiten-Land start in het najaar van 2014 met Zorgerf Buiten-Verblijf.

Een project dat kleinschalig wonen aanbiedt in een vakantieachtige setting. Een uniek alternatief!

Het Zorgerf bevindt zich in de bosrijke omgeving in het westelijk buitengebied van Putten. In plaats van naar een verpleeghuis kan iemand met dementie ook naar dit buitenverblijf gaan; een prettige omgeving die op geen enkele manier aan een verpleeghuis doet denken. Er zijn twee hofjes aanwezig waar elk 15 ouderen kunnen wonen. Men kijkt vanuit de woning uit op een gemeenschappelijke binnenplaats waar van alles te zien is; dieren, planten, bloemen. Ook is er een gezamenlijke huiskamer en keuken waar men de dag door kan brengen en er allerlei activiteiten aangeboden worden. Een stimulerende omgeving waarbij de 1 nog heel actief is en de ander het fijn vind om te kijken naar wat er gebeurt. Het motto ‘niets moet alles mag’ is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast heeft iedere bewoner een eigen kamer, waar men zich kan terugtrekken om te rusten of te slapen. Er is professionele hulpverlening aanwezig zodat de juiste (medische) zorg geleverd kan worden.


De bewoners van Zorgerf Buiten-Verblijf kunnen zo genieten van alles wat er op het erf gebeurd en worden actief betrokken bij het verzorgen van de dieren, activiteiten in de tuin en bij het koken. Wij denken dat ouderen die van de natuur houden en/of een boeren achtergrond hebben bij uitstek geschikt zijn voor deze locatie.


Wetenschappelijke kennis.

Zorgerf Buiten-Land en Zorgerf Buiten-Verblijf wil haar expertise en wetenschappelijke kennis inzetten in de zorg die zij biedt. Zo komt uit onderzoek naar voren dat natuur, ruimte en dieren een goede invloed hebben op het welzijn van mensen. Zorgerf Buiten-Verblijf zet deze kennis in. Een ander belangrijk onderdeel van de zorg die Zorgerf Buiten-Verblijf levert is de methode ‘foutloos leren’. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het gebruik maken van het lerend vermogen van mensen met dementie. Middels ‘foutloos leren’ kunnen we vaardigheden die mensen verleerd zijn opnieuw aanleren en nieuwe vaardigheden eigen maken. En zo lang mogelijk vasthouden. Zowel in de gehele benaderingswijze ons therapeutisch milieu- als in de woonomgeving is deze methode toegepast.


Andere wetenschappelijke inzichten zijn het bieden van wisselende activiteiten en bevorderen van sociale contacten. Op Zorgerf Buiten-Verblijf zullen we ook veel activiteiten ondernemen die het vakantie en buitenleven gevoel versterken. Een plek waar kinderen, kleinkinderen, buren en vrijwilligers graag komen. Een besloten en veilige plek met het gevoel van vrijheid en ruimte..

Aanmelden

Ouderen die onze dagbehandeling in Nijkerk of Putten (Zorgerf Buiten-Land) reeds bezoeken hebben voorrang om te komen. Maar bij voldoende ruimte zijn ook mensen van buiten de regio welkom.

De zorg word betaald vanuit de zorgverzekering. Hiervoor is een in indicatie met een zorgzwaarte pakket 5 in aangevraagd in PGB nodig .Afhankelijk van uw inkomsten betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Voor het wonen en de service kosten word 1000 euro per periode van 4 weken in rekening gebracht.  Bel of mail voor meer informatie naar Yvonne van der Leest op tel.nr: 06-55966617 of mail naar yvonne@buiten-land.nl

6 Berichten

'Er zijn veel redenen om een cliënt hier naartoe door te verwijzen'.

interview

Interview ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Zorgerf Buiten-Land. Interviews waar we met verschillende betrokkenen bij het Zorgerf terugblikken en vooruitkijken. Mariska Jansen is casemanager dementie in Amersfoort.

‘Op het moment dat Zorgerf Buiten-Land openging ben ik gelijk langsgegaan. Sindsdien zie ik iets heel grappigs; elke keer als ik hier kom, is er weer wat nieuws. Ik heb het helemaal zien veranderen tot de plek die het nu is. Eerst konden er maar een beperkt aantal bezoekers hier terecht, nu is dat al enorm uitgebreid. Op het gebied van dementie is het aanbod in zorgboerderijen niet zo groot. Mijn eerste indruk was; geweldig, dit!


Deskundigheid

Beroepsmatig zijn er voor mij veel redenen om een cliënt hier naartoe door te verwijzen. Ik heb veel vertrouwen in de deskundigheid. Rene en Yvonne zijn realistisch; geven eerlijk aan als ze merken dat het niet meer gaat met iemand. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat ze niet snel opgeven. Er is een goede sfeer en voor veel mensen, die oorspronkelijk uit een boerengebied komen, spreekt het erg aan.


Zichtbaar effect

Ik kom vaak in een roerige tijd bij de cliënt terecht, de zware diagnose is net gesteld. Het effect van de dagbehandeling op Zorgerf Buiten-Land is voor mij daarna dan ook erg zichtbaar. Het geeft zowel de bezoekers als de ‘thuisblijver’ rust. In mijn werk richt ik me juist ook op de mantelzorgers. Als zij goed functioneren, kan degene met dementie ook langer thuis blijven wonen.


Gewoon doorgaan

Met de nieuwe ontwikkelingen binnen de WMO hoop ik dat dit kan blijven bestaan. Het is heel belangrijk dat de optie voor een plek als deze er is. Zeker voor mensen met gedragsproblemen. Die zouden nu via de wijkopvang hulp moeten krijgen, maar dat is veel te mager. Bovendien is het sociale aspect hier ook heel erg aanwezig. Ik wens dus dat Zorgerf Buiten-Land vooral gewoon doorgaat. Door alle veranderingen in de zorg heen; ook met Putten. Dat wordt fantastisch!’

0 Berichten

Een zonnige en drukke open dag!

We zijn nog steeds aan het nagenieten van de Open Dag van afgelopen zaterdag!

In het kader van het vijfjarig bestaan van het Zorgerf was o.a. dit filmpje te zien: Open Dag Zorgerf Buiten-Land 2014

0 Berichten

'Hij zag de moestuin als zijn werk'

interview

Interview ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Zorgerf Buiten-Land. Interviews waar we met verschillende betrokkenen bij het Zorgerf terugblikken en vooruitkijken. Helke Vermeer is vanaf de start bij Zorgerf Buiten-Land betrokken. Haar beide ouders hebben het Zorgerf bezocht.

‘Vijf jaar geleden heb ik mijn beide ouders in huis genomen. Nadat mijn vader was gevallen en een hersenschudding kreeg, ging hij hard achteruit. Mijn moeder kreeg Alzheimer door ouderdom, maar was nog in het beginstadium daarvan. Toen de zorg steeds zwaarder begon te worden, kreeg ik het advies of dit Zorgerf niet wat voor ze zou zijn. Mijn ouders zijn echte buitenmensen en hebben er altijd van gehouden om de tuin te onderhouden.

Huiselijke setting

Het was heel fijn om te zien hoe snel ze allebei hun plekje vonden. Mijn vader kon lekker buiten in de tuin rommelen. Hij zag het echt als zijn werk en voelde zich nuttig op deze manier. Hij was voornamelijk in de moestuin bezig of regelde het verkeer. Hij had ook ideeën over het aanleggen van een heituin en op een of andere manier lukte het hem om dat te onthouden als hij nog thuiskwam. Blijkbaar zat die emotie heel diep. Ja, moet je nagaan wat dat voor hem betekende! Mijn moeder zat vaak binnen, op haar vaste plekje aan het hoofd van de tafel. Ze was moeilijk ter been, dus daar had ze voldoende ruimte. Ze was meer de stille aanwezige, maar genoot zichtbaar. Als ik zo nu en dan eens langskwam trof ik ze altijd in een hele huiselijke setting. Ze waren dan bijvoorbeeld net de boontjes aan het doppen. Heel vertrouwd. Dat was voor mij ook fijn. Bovendien zag ik dat het sociale aspect voor hen heen heel belangrijk was. Ze maakten echt nieuwe contacten hier.


Bevrijding

Om eerlijk te zijn was het voor mij een bevrijding dat ze hier naar toe konden gaan. Ik heb een theetuin en had nu de mogelijkheid om daar mee door te gaan, anders had ik moeten stoppen. Mijn ouders zijn nu allebei overleden, maar hebben hier een hele goede tijd gehad.


Buren

Met het nieuwe project in Putten worden we bijna buren. Ik wens het Zorgerf daarmee heel veel succes. Ik weet uit ervaring hoeveel zo’n plek voor mensen kan betekenen. En het zou zonde zijn als het puur door de financien niet meer te betalen zijn. Het is een unieke plek en hoe mooi is het als je hier op het einde van je leven nog een fijne tijd kunt hebben?!’

0 Berichten